FlatPress My FlatPress blog FlatPress Admin 2024 2024-05-21T19:35:23+00:00 Admin ~/ Straatfotografie – De kunst van het moment vangen ~/?x=entry:entry230531-183039 2023-05-31T18:30:39+00:00 2023-05-31T18:30:39+00:00

Ontdek mijn nieuwste boek: “Straatfotografie – De kunst van het moment vangen”!
 
Dit meeslepende werk is eindelijk klaar en biedt een schat aan kennis en inspiratie voor zowel beginnende als ervaren fotografen.
En het beste deel? Het is beschikbaar als een handig PDF-bestand voor slechts 10 euro!
Maar dat is nog niet alles. Door de aanschaf van dit boek draag je direct bij aan een prachtig initiatief.
De volledige opbrengst van elke verkoop zal worden gebruikt om een onvergetelijke dag te organiseren voor mensen met een verstandelijke beperking.
We hebben dit eerder gedaan en het was een overweldigend succes!

Tijdens deze bijzondere dag krijgen de deelnemers de kans om zelf achter de camera te staan, te poseren als modellen en zelfs als visagisten aan de slag te gaan. Hoe geweldig is dat?
En om het nog specialer te maken, sluiten we de dag af met een spetterende karaoke-show, overvloedig limonade, heerlijk snoep en knapperige chips.
Dus waar wacht je nog op? Koop vandaag nog mijn boek en laten we samen streven naar een prachtige ervaring voor deze bijzondere mensen.
Met jouw steun kunnen we hun dromen waarmaken en tegelijkertijd jouw passie voor fotografie voeden.
Klaar om te ontdekken, te leren en samen onvergetelijke herinneringen vast te leggen?
Stuur een mail naar fotografie@vankolck.com voor het bestellen en hoe je kunt bijdragen aan deze dag.

straatfotografie.jpg

Wat kost een fotograaf nou eigenlijk? ~/?x=entry:entry230427-163140 2023-04-27T16:31:40+00:00 2023-04-27T16:31:40+00:00

Deze post is bedoeld voor mensen die fotografen te duur vinden.

Regelmatig krijg ik reacties van mensen die geschrokken zijn van prijzen van een goede fotograaf en verwachten minder te betalen dan ze vragen.
Zo hier een verhaal van een collega fotograaf. Maar dat kan het verhaal zijn van iedere professionele fotograaf.

Er was eens…. Een vrouw die een reportage van zes uur wilde inclusief nabewerking, enkele speciaal bewerkte foto’s en een slideshow. Ze wilde een vaste prijs zonder bijkomende kosten. Ik vroeg €150,- per uur, dus in totaal €900,-. Maar omdat alles op één locatie plaatsvond, bood ik haar de service voor €750,- aan”.
Hoewel ik weet hoeveel tijd en inspanning er in een dergelijke opdracht gaat zitten, wilde ik toch een korting geven om de klant tegemoet te komen. Toch was ze verontwaardigd over mijn prijs, die ze ‘belachelijk duur’ vond. Ze dacht aan €250,-. Ik nam vriendelijk afscheid van haar, maar voelde geen schaamte over mijn prijzen. Onze uur prijs is € 150,00 per uur,  maar bij ons is alles inbegrepen. En vergeet niet 1 uur fotograferen is 1 uur nabewerking. Dus eigenlijk is de uur prijs €75,00.

Hoewel er goedkopere fotografen te vinden zijn, werk ik serieus en met hoogwaardige apparatuur. Bovendien besteed ik veel tijd aan training en nabewerking. Helaas werken er in deze branche ook veel fotografen die tegen lage tarieven werken, met twee nare gevolgen die ik vaak tegenkom. Ten eerste ontmoet ik regelmatig klanten die een goedkope fotograaf hebben gekozen en achteraf ontevreden zijn met het resultaat. Ten tweede ontmoet ik veel fotografen die onder hun kostprijs werken en daardoor in de problemen komen. En de derde categorie heeft een camera gekocht en noemt zich “fotograaf”.

De kosten van een professionele fotograaf zijn onder andere: 
apparatuur, zoals camera’s en lenzen, die een flinke investering vereisen. Mijn camerabody kost bijvoorbeeld €4500,-. Daarnaast neem ik nog een tas vol met apparatuur mee, waarmee ik onder andere twee camera’s bij me heb voor het geval er één dienst weigert. Dit alles onderscheidt een professional van een amateur.
Dus hoewel mijn tarieven hoger liggen dan die van sommige (amateur)fotografen, weet ik dat mijn werk van hoge kwaliteit is en dat mijn klanten waarde krijgen voor hun geld. Goedkoop blijkt maar al te vaak toch duurkoop te zijn. Net als auto’s, huizen en kleding zijn er goedkope, gemiddelde en dure typen fotografen. Het gaat erom wat het beste bij uw behoeften past. Laat u niet verleiden door een lage prijs, maar investeer in kwaliteit. Dat is tenslotte waar het om draait bij reportages en andere fotodiensten.
Opdrachtgevers die mij te duur vinden, maken de fout te denken dat ze alleen betalen voor mijn camera en een uurtje van mijn tijd. Ze hebben zelf een camera die €500,00 heeft gekost, dus wat zal die van de fotograaf kosten? €1500,00? Dus als we die even huren voor een uurtje of twee, dan moet dat toch geen honderden euro’s kosten?
Ik zet even wat zaken voor u op een rijtje. De kosten van een professionele fotograaf zijn onder andere:

Apparatuur: Mijn camera kost wel iets meer dan €1500, namelijk €4500. En dan heb ik het nog niet over de lenzen, waar de werkelijke kosten zitten. Als ik u kom fotograferen, neem ik een tas mee waar u een redelijk luxe auto voor zou kunnen kopen. Ik neem niet één, maar twee camera’s mee. Zo kan ik, als er één dienst weigert, gewoon doorgaan. Dat is wat de professional van de amateur scheidt. Fun fact: de beginnende fotograaf begint met een investering van €5.000. Intussen zijn mijn zakelijke investeringen daar een veelvoud van.

Vervoer: Met alle spullen die ik nodig heb, is openbaar vervoer geen optie.

Computer en software: We hebben iets meer nodig dan een eenvoudige computer. Als ik bijvoorbeeld een portret maak en bewerk wat in  Photoshop, creëer ik een plaatje van 500 MB. Dat doe ik op een computer die iets meer dan €3000,00 kost. Ik gebruik een gekalibreerd scherm, zodat uw kleuren helemaal kloppen. En misschien weet u wat Photoshop kost - dat is maar één van de softwarepakketten die ik gebruik!

Kantoor- en studiohuur: We moeten ook ergens werken. Studio’s zijn niet de kleinste ruimtes. Onze studio is 100 m².
Training: Ook hier leiden internet en digitalisering tot snelle ontwikkelingen. Je kunt niet achteroverleunen en uitgaan van business as usual. Zeker nu AI in opkomst is.

PR & marketing: Die Google-link waar u op klikte, kost geld. Deze website scoort hoog in de Google Search Ranking - heeft u enig idee hoeveel tijd en geld daar in gaat zitten?

Telefoon en internet: Ik stuur per week zo’n 20 GB aan foto’s naar opdrachtgevers. Dan heb je een redelijke internetverbinding nodig, een betaalde wetransfeer enz enz.

Administratiekosten: Ik heb een boekhouder en accountant. Ironie: niemand klaagt als de accountant €130 per uur rekent - en die heeft alleen een computer, bureau en een stukje software nodig! Verzekeringen, abonnementen en lidmaatschapsgelden, belastingen, ziektekostenpremies, en dan de kosten van je levensonderhoud, hypotheek, vakantie, kleding, pensioenvoorziening, de opleiding en sport van de kinderen en eventuele goede doelen die je wil steunen.

Declarabele uren.
U ziet het: dat is een behoorlijke optelsom! Dat moet je dus terugverdienen met jouw fotografie. Nu zijn er in een week 40 werkuren waarin dit moet gebeuren. De vraag is hoeveel uur je werkelijk declarabel kan zijn. Volgens de International Society of Professional Photographers is de gemiddelde fotograaf 12,7% van zijn tijd daadwerkelijk aan het fotograferen. Dat vind ik wel wat laag, maar zelfs de beste en drukste fotografen die ik ken zijn niet meer dan 50% van de tijd declarabel. De rest van de tijd zijn ze bezig met nabewerking, administratie, netwerken, marketing, printen, enzovoort.
Deze dame was misschien vergeten dat ik ook nog geruime tijd bezig ben met nabewerking en dat ik die dag geen andere opdrachtgever meer kan helpen. Een bakker kan klant na klant van dienst zijn, maar een bruidsfotograaf helpt meestal slechts één klant per dag.

Conclusie
Wat we nog niet hebben besproken, is de persoon van de fotograaf zelf. Een professionele fotograaf is een gedreven professional die jarenlang heeft geoefend, training heeft gevolgd, diploma’s heeft gehaald, en heeft gegraven en geworsteld om zijn techniek perfect te krijgen. Veel professionele fotografen, net als ik, hebben een HBO-achtergrond en denkniveau. Ze zijn experts: mensen die meer dan 20.000 ‘vlieguren’ hebben. U bent bij hen in veilige handen.

Goedkoop en kwaliteit is een sprookje. Met mijn collega gaat het goed, want kwaliteit wint altijd.

Met vriendelijke groet,
Danny van Kolck Fotograaf

Familie shoot ~/?x=entry:entry230302-202850 2023-03-02T20:28:50+00:00 2023-03-02T20:28:50+00:00

1 maart 2023

Mijn voormalige collega Wendy wilde graag voor haar verjaardag een fotoshoot voor haar familie in de studio. Dit was natuurlijk prachtig, dus we hadden snel een afspraak gemaakt. We hebben gezellig samengewerkt en mooie foto’s kunnen maken van het leuke gezin met twee mooie dochters. Naast de “gewone” familiefoto’s hebben we ook wat vrije poses uitgeprobeerd. De gasten waren goed voorbereid en hadden zelfs wat voorbeelden opgezocht. Deze shoot heb ik samen met The Club of Extraordinary Photographers gedaan, waarbij we onze ideeën hebben gedeeld en elkaar hebben aangevuld.
DANN0209-bewerkt.jpgDANN0210.jpg

Het begin is er ~/?x=entry:entry230216-113924 2023-02-16T11:39:24+00:00 2023-02-16T11:39:24+00:00

16 februari 2023

Hey hey! Groot nieuws: mijn website heeft een make-over gekregen en het is tijd om mijn fotografische kunsten te delen met de wereld! Het was een flinke klus om door bijna 20 jaar aan foto’s te spitten, maar het begin is gemaakt. Op mijn portfolio vind je een selectie van mijn favoriete kiekjes. Van kleurrijke landschappen tot portretten vol emotie, er is voor ieder wat wils. Dus pak een kopje koffie, leun achterover en geniet van al het moois dat ik te bieden heb. Veel kijkplezier!
LRDanny_photographer5-_DSC0152-bewerkt (999 x 1500).jpg